Tinjauan tahap pengetahuan dan kesedaran kebersihan makanan di kalangan pengendali makanan yang belum mengikuti kursus latihan pengendali makanan sekitar Kota Kinabalu

Hazrin Mohamad (2000) Tinjauan tahap pengetahuan dan kesedaran kebersihan makanan di kalangan pengendali makanan yang belum mengikuti kursus latihan pengendali makanan sekitar Kota Kinabalu. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002428.pdf

Download (9MB) | Preview

Abstract

Kursus latihan pengendali makanan yang diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan sejak tahun 1996 adalah untuk menyediakan pengendali makanan kepada aspek pengendalian yang betul. Struktur kursus yang dianjurkan itu meliputi aspek-aspek seperti cara penyediaan. pengendalian. pemprosesan. penyimpanan dan juga pengurusan premis. Memandangkan tiada kajian yang dijalankan untuk menguji tahap keberkesanan latihan yang dijalankan. maka kajian ini dilakukan untuk mengkaji tahap keberkesanannya. Objeldif tesis ini adalah untuk mengukur sejauh mana tahap kesedaran dan status keselamatan makanan yang dikendalikan oleh pengendali yang belum mengikuti kursus tersebut. Analisis ke atas data yang dilakukan menggunakan kaedah SPSS menunjukkan hanya terdapat satu hubungan yang beerti iaitu di antara pembolehubah kategori premis ke atas menjalani pemeriksaan perubatan sebelum diterima bekerja sebagai pengendali makanan. lanya menunjukkan nilai signifikan 0.000 (p< 0.05). Hasil daripada kajian menunjukkan pengendali yang belum menerima latihan kursus pengendali makanan mempunyai tahap kesedaran yang sederhana terhadap cara pengendalian makanan yang betul. Namun begitu, status makanan masih berada pada tahap yang selamat.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: food handler, food hygiene, awareness, food preparation
Subjects: T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: SCHOOL > School of Food Science and Nutrition
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 23 Dec 2014 10:00
Last Modified: 24 Oct 2017 10:58
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/10243

Actions (login required)

View Item View Item