Rosnita Ismail (2008) Aktiviti antioksida daripada bahagian-bahagian pokok Morinda Citrifolia L. (Rubiaceae) yang berbeza. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000003017.pdf Download (8MB) | Preview |
Abstract
Jumlah kandungan polifenol, flavonoid dan aktiviti antioksida dikaji daripada ekstrak mentah bahagian buah, daun matang dan daun muda Morinda citrifolia dengan menggunakan tiga kaedah yang berbeza. Jumlah kandungan polifenol ditentukan dengan menggunakan kaedah polifenol manakala jumlah kandungan flavonoid ditentukan dengan menggunakan kaedah flavonoid. Peratusan aktiviti antioksida pula ditentukan dengan menggunakan kaedah 2,2-diphenyl-I-picrylhydrazyl (DPPH). Kesemua bahagian M citrifolia ini dikeringkan dalam oven pada suhu 40ºC manakala hanya bahagian daun matang dan daun muda dikeringkan pada suhu bilik iaitu 27ºC. Proses pengekstrakan dijalankan dengan menggunak.an kaedah solvent extraction dan Etanol 95 % digunakan sebagai pelarut dalam proses tersebut. Peratusan aktiviti antioksida yang paling tinggi didapati dalam buah M citrifolia manakala jumlah kandungan polifenol dan flavonoid yang paling tinggi didapati dalam daun matang M citrifolia. Kandungan polifenol dan flavonoid adalah tinggi dalam sampel yang dikeringkan dalam suhu bilik manakala aktiviti antioksida adalah tinggi dalam sampel yang dikeringkan menggunakan oven. Hubungan negatif wujud dalam jumlah kandungan flavonoid dengan peratus aktiviti antioksida
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | polyphenol, flavonoid, antioxidant activities, Morinda citrifolia, extraction |
Subjects: | Q Science > QH Natural history > QH301-705.5 Biology (General) |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 03 Aug 2016 14:15 |
Last Modified: | 20 Nov 2017 11:41 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/13667 |
Actions (login required)
View Item |