Cheng, Pui Wah (2009) Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan.pdf Download (127kB) | Preview |
Abstract
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Extraction , steam distillation extraction (SDE) , SDE , SFE |
Subjects: | Q Science > QD Chemistry |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | NORAINI LABUK - |
Date Deposited: | 30 Oct 2019 07:54 |
Last Modified: | 30 Oct 2019 07:54 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873 |
Actions (login required)
View Item |