Kesan priming halo ke atas percambahan biji benih padi Varieti Tr8

Nurul Fatin Hanani Hanapiah (2017) Kesan priming halo ke atas percambahan biji benih padi Varieti Tr8. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Kesan priming halo ke atas percambahan biji benih padi Varieti Tr8.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian ini telah dijalankan di Makmal Teknologi Biji Benih Fakulti Pertanian Lestari di Universiti Pertanian Lestari, latitud 5 °N and longitud 118° 02' E dari bulan Julai 2016 hingga September 2016 untuk mengkaji potensi penggunaan air masin (priming halo) terhadap percambahan biji benih padi varieti TR8. Terdapat dua faktor yang digunakan dalam kajian ini iaitu kadar kepekatan air masin yang berberbeza dan tempoh rendaman yang berbeza. Biji benih padi telah direndam dalam larutan air masin dengan kadar kepekatan O dsm-1, 4 dsm-1 dan 8 dsm-1• Tempoh rendaman biji benih yang digunakan dalam kajian ini ialah O jam (tanpa rendaman), 8 jam, 16 jam dan 24 jam. Sebanyak 36 bekas percambahan digunakan dalam kajian ini. Data yang dikumpul telah dianalisis dengan menggunakan 3x4 faktorial Reka Bentuk Rawak Lengkap (CRD) untuk mengenalpasti perbezaan bererti antara rawatan. Berdasarkan kajian sebelum ini, priming halo menunjukkan kesan positif keatas percambahan biji benih. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti kesan larutan air masin dan tempoh rendaman keatas percambahan biji benih padi. Proses pra-percambahan telah dilakukan sebelum kajian ini bermula bagi memastikan hasil kajian dapat mencatatkan kesan positif terhadap peratus percambahan. Keputusan pra percambahan menunjukkan biji benih padi varieti TR8 yang digunakan mempunyai kualiti biji benih yang rendah kerana peratus percambahan hanya mencapai 60% sahaja. Antara parameter yang diukur semasa kajian ini dijalankan ialah peratus percambahan (%),indeks kebernasan biji benih, panjang pucuk (sm), panjang akar (sm), berat segar dan kering pucuk (g), berat segar dan kering akar (g), peratus anak benih normal dan tidak normal (%). Berdasarkan hasil yang didapati melalui kajian ini, kadar kepekatan air masin menunjukkan perbezaan bererti terhadap indeks kebernasan dan purata panjang pucuk serta akar. Manakala, tempoh rendaman pula menunjukkan perbezaan bererti terhadap panjang pucuk anak benih, berat segar pucuk, berat segar dan kering akar. Rawatan interaksi pula menunjukkan perbezaan bererti terhadap purata panjang pucuk dan akar anak benih serta berat kering akar. Setiap gabungan rawatan turut memberikan kesan kepada setiap parameter seperti D3T2 (8 dsm-1 +8 j), memberikan peratus percambahan yang tertinggi iaitu 87.33%. Ini menunjukkan rawatan priming mampu meningkatkan kualiti biji benih yang rendah dengan peningkatan peratus percambahan sebanyak 27%. Rawatan D3T2 (8 dSm-1 + 8j) menunjukkan indeks kebernasan yang tinggi dengan nilai bacaan 12.36. Seterusnya, bagi parameter panjang pucuk anak benih D3T1 (8 dsm-1 + 0 j) menunjukkan ukuran panjang pucuk yang tinggi iaitu 8.28 sm pada hari ke-14. Gabungan rawatan D3T3 (8 dsm-1 + 16 j) dan D3T4 (8 dsm-1 + 24 j) menunjukkan ukuran panjang akar yang sama tinggi iaitu 6.33 sm. Bagi parameter berat segar pucuk, gabungan rawatan D1 Tl (0 dSm-1 + 0 j) menunjukkan berat segar yang tinggi iaitu 0.267g. Manakala bacaan berat kering pucuk yang tinggi pula ialah pada rawatan D1T1 memberikan berat kering pucuk yang tertinggi iaitu 0.054 g. D1T1 (O dsm-1 + o j) juga menunjukkan nilai yang tinggi bagi parameter berat segar akar iaitu 0.283 g. D2T1 ( 4 dSm-1 + o j) menunjukkan berat kering akar yang tertinggi iaitu 0.036 g. Oleh yang demikian, rawatan yang terbaik yang dicadangkan kepada petani ialah D3T2 (8 dsm-1 + 8 j) kerana rawatan tersebut menunjukkan keputusan peratus percambahan yang terbaik. cadangan yang kedua ialah rawatan D3T4 (8 dsm-1 + 24 j) yang mencatatkan keputusan kedua yang terbaik bagi parameter indeks kebernasan biji benih bebanding rawatan D3T3 (8 dsm-1 + 16 j).

Item Type: Academic Exercise
Keyword: Salt , paddy seed TR8 variety , agriculture
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Department: FACULTY > Faculty of Sustainable Agriculture
Depositing User: NORAINI LABUK -
Date Deposited: 30 Dec 2019 17:14
Last Modified: 30 Dec 2019 17:14
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24491

Actions (login required)

View Item View Item