Jong, Li Ching (2007) Pembangunan produk minuman jus nanas (ananas comosus) campuran kiub sengkuang cina (eleocharis dulcis). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000000144.pdf Download (9MB) | Preview |
Abstract
Projek penyelidikan ini dijalankan untuk menghasilkan produk minuman jus nanas (Ananas comosus) campuran kiub sengkuang cina (Eleocharis dulcis). Objektif kajian ini ialah untuk menentukan formulasi terbaik melalui penilaian deria, menentukan ciri-ciri fizikokimia, komposisi proksimat dan menjalankan kajian mutu simpanan serta ujian pengguna ke atas formulasi terbaik. Daripada sejumlah 9 formulasi yang dihasilkan, formulasi F8 telah dipilih sebagai formulasi yang terbaik. Formulasi ini terdiri daripada 40% jus nanas dan 10% sengkuang cina. Ujian fizikokimia telah menunjukkan sampel F8 mempunyai 0.21% keasidan tertitrat dan kandungan pepejal terlarut sebanyak 12°Briks. Nilai pH bagi sampel F8 ialah 3.5. Analisis proksimat menunjukkan bahawa produk ini mengandungi 90.84 ± 1.66% air, 0.65 ± 0.11% abu, 1.52 ± 0.51% serabut kasar, 0.12 ± 0.03% protein, 0.03 ± 0.02% lemak dan 6.84 ± 1.63% karbohidrat. Dalam kajian mutu simpanan, formulasi F8 disimpan pada suhu peti sejuk (4°C) selama 8 minggu. Nilai pH dan jumlah pepejal terlarut didapati menurun sepanjang tempoh penyimpanan dan sebaliknya jumlah keasidan tertitrat meningkat. Melalui ujian mikrobiologi didapati tempoh hayat penyimpanan yang maksimum bagi produk ialah 7 minggu dalam suhu peti sejuk kerana jumlah kiraan plat didapati tidak selamat pada minggu ke-8. Ujian perbandingan berganda telah menunjukkan produk adalah sesuai disimpan selama 6 minggu dalam keadaan peti sejuk kerana tiada perubahan yang signifikan (p>0.05) bagi atribut warna jus, kemasaman, kemanisan, 'after-taste' dan penerimaan keseluruhan. Ujian pengguna menunjukkan bahawa sebanyak 65% responden mengemari produk minuman jus nanas campuran kiub sengkuang cina dan sebanyak 78% responden yang mempunyai keinginan untuk membeli produk ini jika ia dipasarkan kelak.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Juice, Pineapple, Chinese water chestnut, Mixed juice |
Subjects: | T Technology > TP Chemical technology > TP1-1185 Chemical technology > TP500-660 Fermentation industries. Beverages. Alcohol |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 10 Jun 2011 15:30 |
Last Modified: | 19 Oct 2017 12:01 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/3048 |
Actions (login required)
View Item |