Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19

Jurry Foo and Colonius Atang and Jalihah Mohd Shah and Harifah Mohd Noor and Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof and Intan Soliha Ibrahim and Mansoor Abdul Hamid and Marja Azlima Omar and Pauline Yong Pau Lin and Suriyanahh Laude (2021) Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19.

[img] Text
Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19-ABSTRACT.pdf

Download (58kB)
[img] Text
Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19.pdf
Restricted to Registered users only

Download (644kB) | Request a copy

Abstract

Tujuan kertas kerja ini adalah untuk membincangkan inovasi yang boleh dihasilkan berasaskan kepada kearifan tempatan sebagai kaedah menguruskan sumber pertanian semasa pandemik COVID-19 di Ranau, Sabah. Pengurusan sumber pertanian merupakan agenda penting dalam tempoh pandemik yang tercetus pada awal tahun 2020. Bagi mendapatkan maklumat awal kerja mengumpul data dilakukan melalui pemerhatian, temu bual dengan pengusaha pertanian dan melalui kajian kepustakaan. Hasil kajian mendapati bahawa Tindakan mengoptimumkan kearifan tempatan dalam menguruskan sumber pertanian menunjukkan beberapa kesan positif termasuk cetusan kreativiti, pewujudan peluang perniagaan dan peluang mengurangkan risiko lambakan sayuran dan pembaziran sumber.

Item Type: Proceedings
Keyword: Inovasi , Kearifan tempatan , COVID-19 , Kubis
Subjects: H Social Sciences > HC Economic history and conditions > HC10-1085 Economic history and conditions
T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: FACULTY > Faculty of Social Sciences and Humanities
Depositing User: DG MASNIAH AHMAD -
Date Deposited: 22 Sep 2021 15:46
Last Modified: 22 Sep 2021 15:49
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735

Actions (login required)

View Item View Item