Faktor mempengaruhi sikap pelanggan dan niat melawat semula di Inap Desa Kundasang, Sabah

Syarifah Hanum Ali and Kamiliah @ Kamaliah Sulimat (2023) Faktor mempengaruhi sikap pelanggan dan niat melawat semula di Inap Desa Kundasang, Sabah. International Journal of Advanced Research in Education and Society, 5. pp. 103-116.

[img] Text
ABSTRACT.pdf

Download (37kB)
[img] Text
FULL TEXT.pdf
Restricted to Registered users only

Download (403kB) | Request a copy

Abstract

Kajian mengenai niat menginap semula telah menarik perhatian penting daripada pengkaji lepas dan para sarjana. Secara khusus, kajian ini menyiasat secara empirikal pengaruh persepsi ketulenan, persepsi nilai, persepsi risiko, komunikasi elektronik dari mulut ke mulut, dan kepekaan harga terhadap niat mengunjungi semula homestay di Kundasang, Sabah. Kesan pengantara sikap tinggal di inap desa terhadap hubungan antara pembolehubah telah diuji. Data yang dikumpul daripada 178 pelawat homestay dianalisis menggunakan pendekatan pemodelan persamaan struktur kuasa dua terkecil separa (PLS-SEM) yang disokong oleh SmartPLS. Hasilnya mendedahkan bahawa persepsi ketulenan, risiko dan komunikasi elektronik dari mulut ke mulut secara signifikan mempengaruhi niat lawatan semula, manakala nilai persepsi dan sensitiviti harga tidak mempunyai kesan yang ketara. Tambahan pula, didapati bahawa sikap pelanggan menjadi pengantara hubungan antara nilai yang dirasakan, kepekaan harga, dan niat melawat semula.

Item Type: Article
Keyword: Ketulenan Yang Dirasakan, Nilai Yang Dirasakan, Risiko Yang Dirasakan, Komunikasi Elektronik Dari Mulut Ke Mulut, KEMM, Kepekaan Harga, Sikap Pelanggan Dan Niat Melawat Semula.
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > H1-99 Social sciences (General)
T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service
Department: FACULTY > Faculty of Business, Economics and Accounting
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 24 Jul 2023 16:13
Last Modified: 24 Jul 2023 16:13
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/36052

Actions (login required)

View Item View Item