Nor Qamarina Hashim (2007) Analisa sebatian-sebatian perisa daripada biji koko sihat dan berjangkit selepas pemanggangan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000000720.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Kajian ini adalah mengenai analisa sebatian-sebatian perisa dari biji koko sihat dan berjangkit selepas pemanggangan. Faktor suhu pemanggangan menjadi parameter utama dalam mengkaji sebatian-sebatian perisa yang terbentuk. Terdapat 3 suhu pemanggangan yan digunakan dalam analisa ini, iaitu pada suhu 110 ÌŠC , l30ÌŠ ÌŠC serta 150ÌŠ ÌŠC. Selain itu, faktor peratusan kelembapan dan faktor nilai pH bagi setiap sampel juga telah dikaji. Didapati daripada bahawa kesemua sampel kecuali sampel 1-Sihat mempunyai nilai peratusan kelembapan kurang daripada standard Lembaga Koko Malaysia iaitu di bawah ataupun hampir sama dengan 8.5%. Nilai pH bagi keenarn-enam sampel sihat adalah bersamaan nilai 5.0-5.8 iaitu lebih berasid berbanding keenam-enam sampel berjangkit yang mempunyai nilai 6.0 ke atas, iaitu lebih ke arah neutral. Keputusan kajian dengan penggunaan instrumen GC-MS pula hanya menunjukkan sebatian perisa tetrametilpirazina sahaja yang dapat dikesan pada dua sampel sahaja pada suhu pemanggangan ll0ÌŠ ÌŠC, masing-masing pada sampel 2- Sihat dan sampel 1- Berjangkit yang ditunjukkan pada puncak 12.50 dan juga puncak 12.70.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Cocoa, Cocoa beans, Flavor compounds, Roasting, Healthy |
Subjects: | T Technology > TP Chemical technology > TP1-1185 Chemical technology > Food processing and manufacture |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 20 Sep 2012 15:49 |
Last Modified: | 23 Oct 2017 15:58 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/4766 |
Actions (login required)
View Item |