Piradeepa Jeyaraju (2007) Determination of vitamin C (ascorbic acid) content in vitamin C supplements by redox titration. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000000741.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Dua kaedah titratan redoks, iaitu, kaedah iodometric dan kaedah DCP/DCPIP telah digunakan dalam analisis kandungan vitamin C dalam tiga produk vitamin C. Hasil kajian menunjukkan kandungan vitamin C dalam jenama Flavettes, Redoxon dan Ceelin adalah masing-masing 493.3±6.7 mg/pil, 992.1±7.9 mg/pi/ dan 99.8±0.2 mg/5 mL sirap bagi analisis titratan iodomelrik dan masing-masing 495.6±4.4 mg/pil, 945.8±54.2 mg/pil dan 96.8±3.2 mg/5 mL sirap bagi analisis tilratan DCP/DCPIP. Nilai yang diperolehi adalah hampir sama FA) ralat relatif <5%) dengan nilai yang dilaporkan iaitu masing-masing 500 mg/pil, 1000 mg/pil dan 100 mg/5 mL sirap.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Vitamin C, Supplements, Iodometric titration |
Subjects: | Q Science > QD Chemistry |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 06 Sep 2012 15:53 |
Last Modified: | 10 Oct 2017 17:08 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/4793 |
Actions (login required)
View Item |