Pencirian sebatian perisa yang terdapat dalam kopi dengan menggunakan kromatografi gas-jisim spektrometri

Maltidah Songkongon (2007) Pencirian sebatian perisa yang terdapat dalam kopi dengan menggunakan kromatografi gas-jisim spektrometri. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000000880.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kopi telah dipanggang dengan suhu 200°C, 210°C dan 220°C. Sebatian-sebatian perisa yang terdapat dalam kopi telah diekstrak dengan menggunakan kaedah penyulingan-pengekstrakan serentak. Sebatian-sebatian perisa yang telah diekstrak ini telah dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-jisim spektrometri. Sebatiansebatian perisa di dalam kopi ditentukan dengan membandingkan puncak-puncak dalam kromatogram gas dengan perpustakaan MS (Main Library). Didapati bahawa sebatiansebatian yang terbentuk daripada sampel kopi dengan suhu pemanggangan berbeza adalah tidak sama antara satu sama lain. Sebatian yang didapati adalah sebatian aldehid, sebatian keton, sebatian sulfur, sebatian nitrogena, sebatian fenol, sebatian oksazol, sebatian piridin dan sebatian pirol.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: coffee
Subjects: Q Science > QD Chemistry
T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: MDM FAUZIAH MATSIN
Date Deposited: 14 May 2013 13:00
Last Modified: 13 Oct 2017 15:59
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/5868

Actions (login required)

View Item View Item