Sel voltan daripada buah-buahan

Norasmalini Abu Hassan Asaari (2006) Sel voltan daripada buah-buahan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ae0000002086.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Sel voltan buah-buahan telah dibuat dengan menggunakan logam zink sebagai anod dan rod karbon (grafit) sebagai katod. Kisaran buah-buahan iaitu limau kasturi, nanas, tembikai, betik dan tomato telah digunakan sebagai elektrolit. Secara keseluruhannya didapati bahawa nilai voltan dan nilai arus yang paling tinggi dicatatkan oleh limau kasturi iaitu masing-masing sebanyak 2.81V dan 2.73mA, diikuti oleh nanas (2.64V dan 2.21mA), tomato (2.39V dan 2.08mA), tembikai (2.21V dan 1.29mA) dan seterusnya betik (2.20V dan 1.03mA). Nilai keupayaan yang dicatatkan bergantung kepada nilai pH dan nilai arus yang dihasilkan pula bergantung kepada cara penyambungannya samaada selari atau sesiri.

Item Type: Academic Exercise
Keyword: voltaic cell, fruit, zink, carbon, sources of electrolytes, pH, parallel, series connection
Subjects: T Technology > TP Chemical technology
Department: SCHOOL > School of Science and Technology
Depositing User: SITI AZIZAH BINTI IDRIS -
Date Deposited: 04 Apr 2014 16:08
Last Modified: 13 Oct 2017 10:16
URI: https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/8676

Actions (login required)

View Item View Item