Christine Michael (2007) Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran di kalangan Pelajar Universiti Malaysia Sabah-Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000002595.pdf Download (10MB) | Preview |
Abstract
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah-Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), khususnya dari aspek kekerapan pengambilan, jenis sayur dan buah yang kerap diambil, masa dan cara pengambilan, dan faktor pengambilan. Borang kekerapan pengambilan makanan (FFO) merupakan borang utama yang digunakan, dan seramai 250 orang pelajar yang berumur antara 19-25 tahun telah terlibat dalam kajian ini. Hasil daripada kajian ini, didapati bahawa hanya 44.8% daripada 250 orang pelajar memenuhi saranan pengambilan harian bagi sayur-sayuran manakala hanya 35.2% sahaja yang mengambil buah-buahan mengikut saranan pengambilan. Saranan pengambilan bagi sayur-sayuran dan buah-buahan mengikut piramid makanan adalah 3-5 sajian setiap hari. Sayur kubis bulat merupakan sayur yang paling kerap diambil manakala buah yang paling kerap diambil adalah buah epal. Waktu pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang dipilih oleh kebanyakan pelajar adalah pada waktu makan tengah hari. 83.6% daripada pelajar menggemari sayur yang dimasak secara gorengltumis manakala cara pengambilan buah yang paling digemari oleh 98.0% daripada pelajar adalah buah yang segar dan masak. Seramai 94 orang pelajar menyatakan bahawa faktor bagi pengambilan sayur adalah kebiasaan terhadap pengambilan sayur sejak kecil manakala faktor suka makan buah merupakan sebab bagi 136 orang pelajar untuk mengambil buah. Halangan utama bagi mendapatkan sayur di dalam kampus adalah cara masakan sayur yang tidak digemari. Bagi haJangan pengambilan buah, seramai 98 orang pelajar menyatakan buah yang dikehendaki tidak dijual. Kesimpulannya, penekanan terhadap saranan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan perlu diberikan di samping memastikan bahawa pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dapat dipertingkatkan melalui penyediaan pilihan dalam pengambilan.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | fruit, vegetable, intake, student, FFQ |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 24 Jun 2015 12:14 |
Last Modified: | 25 Oct 2017 14:50 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/11276 |
Actions (login required)
View Item |