Noor Afiqah Ismail (2015) Perbandingan saiz hidangan bagi makanan lazim di Kota Kinabalu, Sabah dan Taiping, Perak. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000003120.pdf Download (11MB) | Preview |
Abstract
Sesebuah hidangan yang sama berkemungkinan mempunyai cara masakan dan saiz hidangan yang berbeza bergantung kepada kawasan tersebut. Saiz hdangan dan bahan-bahan yang digunakan mempengaruhi jumlah tenaga dan komposisi nutrisi makanan tersebut. Kota kinabau telah dipilih untuk mewakii kepulauan Borneo manakala Taiping pula dpilih untuk mewakii semenanjung Malaysia. lima jenis makanan yang lazim dimakan dipilih daripada tinjauan yang dilakukan ke atas 40 orang reponden yang rata-ratanya berumur dan 21 hngga 27 tahun. Antara makanan yang terpiih adalah nasi puth, mee goreng, nasi lemak, nasi ayam dan juga roti canai. Enam sampel bagi tiap-tiap makanan dicerap daripada 48 buah premis perniagaan terpiih di sekitar Kota Kinabalu dan Taiping. Setiap komponen makanan ditmbang menggunakan alat penimbang mudah alih. DietPLUS digunakan untuk mengenapasti jumlah tenaga dan makronutrien bagi tiap-tiap makanan. Analisis proksimat dijalankan ke atas sampel yang telah dihomogenkan. Perbandingan di antara saiz hidangan sebenar dengan saiz hidangan yang terdapat di dalam DietPLUS turut diakukan. Saiz hidangan mee goreng di Kota Kinabalu mempunyai perbezaan yang signifikan berbandng saiz hidangan yang terdapat di Taiping (p=0.040). Tiada perbezaan yang signifikan di antara saiz hidangan nasi lemak, nasi puth, nasi ayam dan roti canai daripada kedua-dua buah tempat. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara saiz hidangan sebenar mee goreng dengan saiz hidangan yang dinyatakan di dalam DietPLUS. Saiz hidangan sebenar nasi lemak adalah lebh besar berbanding saiz hidangan yang terdapat di dalam DietPLUS. Manakala saiz hidangan sebenar nasi puth, nasi ayam dan roti canai adalah lebh besar berbanding saiz hidangan DietPLUS. Anaisis proksimat mendapati bahawa jumlah makronutrien dan tenaga sebenar adalah lebih tinggi berbanding yang dinyatakan di dalam DietPLUS
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | cooking method, serving size, locality, dishes |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | FACULTY > Faculty of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 18 Oct 2016 09:45 |
Last Modified: | 06 Oct 2017 14:54 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/14670 |
Actions (login required)
View Item |