Aini Hidayati Pauzai (2005) Pertumbuhan dan perkembangan In Vitro Protokom Hibrid Phalaenopsis gigantea x Phalaenopsis amibilis. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000000437.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Penyelidikan dijalankan di Makmal Tisu Kultur bertempat di Universiti Malaysia Sabah. Penyelidikan ini adalah untuk mengkaji kesan kepekatan sukrosa dan kesan penambahan kompleks tabii seperti ekstrak pisang 20% (w/v), ekstrak kentang 20% (w/v) dan air kelapa 20% (v/v) ke atas pertumbuhan dan perkembangan protokom hibrid P. gigantea x P. amibilis. Media asas XER digunakan dalam penyelidikan ini. Terdapat 10 rawatan dan setiap rawatan mengandungi 8 replikasi. Kesemua kultur perlu disimpan dalam bilik kultur cerah pada suhu 25 ± 3°C dengan menggunakan cahaya lampu fluorescent putih dengan keamatan 89.3 lux. Cerapan data dilakukan setiap 2 minggu selama 126 hari. Parameter yang diambil kira ialah Indeks Tumbesaran (GI) protokom dan peratusan protokom yang membentuk daun. Keputusan menunjukkan rawatan dengan penambahan air kelapa (v/v) tanpa sukrosa mempunyai Indeks Tumbesaran yang paling tinggi (479.03). Indeks Tumbesaran yang paling rendah dicatatkan oleh media dengan penambahan ekstrak kentang 20% (w/v) pada kepekatan sukrosa 20glˉ¹. Indeks Tumbesaran rawatan ini ialah 367.23. ANOVA menunjukkan terdapat perbezaan bererti bagi pertumbuhan dan perkembangan protokom di antara kompleks tabii yang digunakan dan tiada perbezaan bererti di antara kepekatan sukrosa yang digunakan.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | Sucrose concentration, Phalaenopsis gigantea x Phalaenopsis amibilis, Banana homogenate, Potato extract, Coconut water |
Subjects: | S Agriculture > SB Plant culture |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | ADMIN ADMIN |
Date Deposited: | 12 Jan 2012 16:43 |
Last Modified: | 11 Oct 2017 16:48 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/370 |
Actions (login required)
View Item |