Mardiana Adam (2005) Penghasilan pes masak lemak pedas menggunakan santan, susu dan kombinasi santan-susu. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001313.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Kajian ini dilakukan untuk membangunkan produk baru iaitu pes masak lemak pedas berasaskan santan, susu dan kombinasi santan-susu. Sebanyak 20 formulasi telah dihasilkan dan dua ujian sensori telah dijalankan iaitu ujian pemeringkatan sebanyak 5 peringkat dan ujian skala hedonik untuk mendapatkan satu formulasi terbaik. Penilaian sensori dijalankan menggunakan 40 orang panel pengguna yang terdiri daripada pelajar-pelajar SSMP. Formulasi 20 yang berkod 520 mengandungi 40% santan, 18% cili dan 10% serbuk kunyit telah dipilih sebagai formulasi terbaik. Sam pel ini telah mendapat skor min tertinggi dari segi atribut aroma 5.92 ± 1.44, tekstur 5.90 ±1.03, rasa 5.85±1.23, after taste 5.95 ± 1.26 dan penerimaan keseluruhan 6.07 ± 1.31. Analisis proksimat menunjukkan sam pel terbaik mengandungi kandungan air 40.18 ± 0.39%, abu 7.86 ± 0.13%, lemak 15.58 ± 0.31 %, serabut kasar 5.33 ± 0.60%, protein 5.12 ± 0.77% dan karbohidrat 25.72 ± 0.78%. Ujian mutu penyimpanan dilakukan selama 5 minggu dan sam pel disimpan di dalam botol kaca. Ujian fizikokimia pad a penyimpanan minggu pertama menunjukkan sampel mempunyai pH 4.18 ± 0.01, kandungan pepejal terlarut ialah 65.83 ± 0.09°briks dan keasidan tertitrat ialah 0.24% asid sitrik. Pad a minggu ke-5, nilai pH menurun menjadi 4.11 ± 0.01, kandungan pepejal terlarut ialah 65.70 ± 0.18°briks dan keasidan tertitrat ialah 0.27% asid sitrik. Ujian mikrobiologi menunjukkan kiraan koloni melebihi 30 koloni per gram pad a minggu ke-2 dan melebihi 300 koloni per gram pada minggu ke-5 .
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | chilli coconut milk paste, colony count, weight, combination |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 09 Sep 2013 15:02 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 13:43 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6886 |
Actions (login required)
View Item |