Yap, Le Kuan (2009) Kesan gabungan rawatan paut-silang dan rawatan alkali-alkohol ke atas sifat fiziko-kimia kanji sagu GCWS. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001323.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Metodologi Respons Permukaan telah digunakan untuk mengkaji kesan peratus reagen paut-silang (0.02, 0.05, 0.10, 0.15 dan 0.18 %), peratus etanol (33.18, 40,50, 60 dan 66.82 %) dan nisbah NaOH:kanji (0.32:1, 1:1, 2:1, 3:1 dan 3.68:1) dalam mempengaruhi sifat-sifat fizikokimia dan struktur granul kanji GQNS (Granular Cold Water Soluble) yang dihasilkan. Sifat-sifat fizikokimia yang dikaji adalah keterlarutan air sejuk, kuasa menggelembung air sejuk, profil pempesan, morfologi kanji dan profil terma kanji. Peningkatan peratus reagen paut-silang menurunkan keterlarutan air sejuk (P<0.05), kelikatan puncak (P<0.01), breakdown (P<0.001), setback (P<0.001) dan kelikatan akhir (P<0.01) tetapi meningkatkan masa puncak (P<0.001). Peningkatan nisbah NaOH pula meningkatkan keterlarutan air sejuk (P<0.001), kuasa menggelembung (P<0.001), masa puncak (P<0.001) tetapi mengurangkan kelikatan puncak (P<0.01), suhu pempesan (P<0.001), breakdown (P<0.01) dan kelikatan akhir (P<0.05). Etanol didapati tidak mempunyai kesan nyata (P>0.05) keatas mana-mana respons tersebut. Profil terma menunjukkan kanji GCWS yang dihasilkan dengan nisbah NaOH: kanji (3: 1) tidak mempunyai endoterma gelatinisasi antara julat suhu 25°C dan 100°C. Morfologi kanji sagu GCWS menunjukkan penambahan NaOH menyebabkan granul kanji menggelembung sehingga pecah manakala peningkatan peratus reagen paut-silang boleh membantu mengekalkan struktur bergranul kanji. Peningkatan etanol turut menampakkan kesan nyata dalam menghalang granul kanji daripada pecah. Didapati kombinasi reagen paut-silang 0.05 %, etanol 60 % dan nisbah NaOH:kanji (3:1) merupakan kombinasi terbaik dengan keterlarutan dan kuasa menggelembung air sejuk yang paling tinggi di samping mempunyai struktur granul kanji sempurna.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | cross-linking reagent, NaOH, cold water, starch, ethanol |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 17 Sep 2013 08:36 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 13:37 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6963 |
Actions (login required)
View Item |