Lui, Chai Hoong (2007) Pembangunan minuman jus Roselle (Hibiscus Sabdariffa L.) bersama kiub aloe vera Linn (Aloe Barbendensis Miller). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001332.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Kajian keatas roselle (Hibiscus Sabdariffa L.) merupakan tumbuhan herba daripada famili Malvaceae dan aloe vera Linn dari famili Liliaceae bagi menghasilkan minuman jus. Objektif kajian ini adalah membangunkan kedua-dua produk ini menjadi minuman jus dan memperolehi tahap penerimaan terhadap minuman jus ini. Sampel F3 mempunyai nilai skor min yang tertinggi bagi atribut rasa roselle, kemanisan, kemasaman, keseimbangan manis-masam, dan penerimaan keseluruhan masingmasing dengan nilai skor min 5.60±0.98, 5.45±1.11, 5.40±0.93, 5.98±1.05, dan 6.08±0.97 masing-masing melalui ujian Hedonik bagi kesemua 9 formulasi. Oleh demikian, 40% ekstrakan roselle dengan penambahan 11.5% gula halus adalah formulasi terbaik. Analisis proksimat mendapati minuman jus roselle bersama kiub aloe vera mempunyai kandungan lembapan sebanyak 88.36±0.03%, protein 0.04±0.00%, lemak 0.16±0.03%, abu 0.70±0.04%, serabut kasar 2.42±0.00%, dan karbohidrat 8.32±0.04%. Produk akhir minuman jus ini dalam kajian mutu simpanan mempunyai jumlah pepejal larut pada minggu permulaan ialah sebanyak 12.3±0.00°Briks, diikuti minggu 1, minggu 2, minggu 3, dan minggu 4 masing-masing ialah 12.1±0.14°Briks, 12.0±0.00°Briks, 11.9±0.14°Briks, 11.8±0.00°Briks. Nilai pH dalam kajian mutu simpanan bagi minggu permulaan ialah pH 2.88±0.03, diikuti penurunan pH pada minggu seterusnya dengan minggu 1, minggu 2, minggu 3, dan minggu 4 masing-masing dengan nilai pH 2.88±0.00, 2.87±0.03, 2.85±0.01, dan 2.83±0.00. Kajian penyimpanan menunjukkan bahawa minuman jus ini boleh disimpan selama satu bulan pada suhu 4°C berdasarkan ujian mikrobiologi. Sebanyak 78% pengguna yang memilih Label C kerana reka bentuk yang menarik berbandingan dengan 2 label yang lain. Berdasarkan ujian pengguna yang dijalankan, didapati sebanyak 66% pengguna menggemari minuman jus roselle bersama kiub aloe vera. Sebanyak 58% pengguna akan membeli produk minuman jus roselle bersama kiub aloe vera sekiranya ia dipasarkan di pasaran kelak.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | juice drink, Liliaceae, Malvaceae, roselle juice, Cube Aloe vera Linn |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 17 Sep 2013 15:36 |
Last Modified: | 16 Oct 2017 17:12 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/6993 |
Actions (login required)
View Item |