Rita Radin (2010) Tinjauan mengenai pengetahuan dan amalan pengambilan buah di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001405.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Hari ini, pengambilan buah-buahan di dalam diet harian adalah satu kemestian bagi golongan yang menyedari akan kesan dan kepentingannya. Telah dibuktikan, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi di dalam diet seharian boleh membantu mencegah beberapa penyakit utama. Kajian ini dilakukan untuk mendapatkan maklumat mengenai pengetahuan dan amalan pengambilan buah-buahan di dalam diet seharian di kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah. Seramai 300 responden terlibat di dalam kaji selidik ini dan jumlah responden lelaki adalah (150 orang) sama dengan jumlah responden perempuan (150 orang). Daripada keseluruhan responden yang terlibat, data menunjukkan bahawa 72.3% responden mengamalkan pengambilan buah di dalam diet mereka, 35.0% lelaki dan 37.3% perempuan. Manakala 27.7% lagi tidak mengambil buah di dalam diet mereka, 15.0% lelaki dan 12.7% perempuan. Hanya 10.6% responden sahaja yang mengambil 3 hingga 5 hidangan buah di dalam diet mereka. Manakala sebahagian besar (89.4%) daripada responden yang mengambil buah masih gagal memenuhi saranan yang telah disarankan. Melalui data yang diperolehi untuk kekerapan pengambilan buah, hanya 9.2% sahaja yang mengamalkan pengambilan buah di dalam diet mereka setiap hari. Untuk tahap pengetahuan, lebih daripada 80% responden dapat menjawab dengan tepat untuk setiap fakta yang diberikan dan 95% mengaku tahu tentang kepentingan pengambilan buah-buahan di dalam diet harian. Seterusnya 54% responden mengamalkan pengambilan buah sebelum makan nasi atau mengambil makanan berat dan 46% lagi mengamalkan pengambilan buah selepas makan nasi atau mengambil makanan berat. Melalui kajian ini juga, didapati responden yang mengambil buah sebelum makan nasi lebih kerap secara signifikan (p<.05) membuang air besar (44.7%/hari) berbanding responden yang mengambil buah selepas makan nasi (30.4%/hari). Secara kesimpulannya tahap pengetahuan pelajar UMS tentang kepentingan pengambilan buah adalah baik, tetapi kadar pengambilan buah di kalangan mereka masih rendah. Melalui kajian ini juga, didapati pengambilan buah sebelum makan nasi lebih menggalakkan proses penyingkiran tinja dari dalam tubuh badan berbanding pengambilan buah selepas makan nasi
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | fruits intake, health effect, daily diet, knowledge |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 08 Oct 2013 12:20 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 12:07 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7212 |
Actions (login required)
View Item |