Vinothini Ananthan (2006) Sifat fizikokimia minyak campuran dan ketahanan minyak terhadap pembentukan cloud pada suhu yang berbeza. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001490.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Kajian ini dijalankan untuk menentukan sifat fizikokimia minyak campuran dan ketahanannya terhadap pembentukan cloud pada suhuyang berbeza. Sebanyak 9 sampel minyak campuran yang terdiri daripada minyak sawit olein, minyak kacang soya, minyak jagung dan minyak bunga matahari pada nisbah 90:10, 70:30 dan 50:50 telah dianalisis. Kesemua sam pel menepati piawaian bagi nilai peroksida « 1 0 meq per kg) dan titik asap (180-240 °C). Piawaian bagi kandungan asid lemak be bas tidak ditepati oleh mana-mana sampel kerana nilainya lebih daripada 0.1 %. Daripada analisis didapati sampel M3, M6 dan M9 mempunyai ketumpatan yang tertinggi (0.9126 ± 0.0002 gml-1, 0.9119 ± 0.0004 gmr1, 0.9130 ± 0.0002 gml-1), nilai iodin yang tertinggi (96.2 ± 0.9, 92.9 ± 0.8, 96.5 ± 0.4), nilai peroksida yang tertinggi (1.1 ± 0.1 meq per kg, 0.9 ± 0.1 meq per kg, 1.1 ± 0.1 meq per kg), kandungan asid lemak bebas yang terendah (0.22 ± 0.02 %, 0.40 ± 0.01%,0.22 ± 0.02 %), nilai kekeruhan yang terendah (1.4 ± 0.1 °C, 1.7 ± 0.1 °C, 1.3 ± 0.1 0c) dengan masa kekeruhan yang paling lama (72. 0 ± 0.3 minit, 75.7 ± 0.4 minit, 87.4 ± 0.3 minit). Semua sampel pada penyimpanan O°C, mengeruh dalam masa kurang daripada 2 jam. Pada suhu 4°C, semua sampel mengeruh dalam masa kurang daripada 1 hari kecuali sampel M3, M6, dan M9 yang mengeruh selepas 3 hari. Pada suhu 10 °C, sampel M3 dan M9 yang paling lambat mengeruh iaitu dalam masa kurang daripada 24 hari. Pada suhu bilik (27°C), sampal tidak mengeruh dan telah mengekalkan kejemihannya selama labih dan 3 bulan. Kesimpulannya, nisbah pencampuran 50:50 menghasilkan ciri-ciri fizikokimia yang terbaik bagi minyak campuran
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | blended oil, cloud formation, temperature, physicochemical characteristic |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 31 Oct 2013 15:49 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 12:51 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7396 |
Actions (login required)
View Item |