Haravinthan Narayanasamy (2006) Sifat fizikokimia minyak campuran dan ketahanannya terhadap pembentukan cloud pada suhu yang berbeza. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001506.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Kajian dijalankan untuk analisis sifat fizikokimia dan kajian ketahanan terhadap pembentukan cloud pada suhu berlainan terhadap sampel minyak campuran. Kajian dijalankan terhadap 9 sampel minyak campuran yang berasaskan kepada minyak sawit merah dan campuran minyak sayuran seperti minyak kacang soya, minyak jagung dan minyak kanola dalam nisbah 90: 1 0, 80:20 dan 60:40. Bagi analisis titik asap kesemua sampel menepati piawaian (180°C-220°C) dan mempunyai ketumpatan piawaian iatu antara 0.9009-0.9030. Manakala bagi nilai peroksida, sampel minyak campuran M4, M5, MS, M7, M8 dan M9 sahaja menepati piawaian yang ditetapkan oleh PORIM untuk minyak masak iaitu nilai kurang atau sama dengan 0.5. Bagi nilai asid lemak bebas kesemua sampel tidak menepati nilai piawaian PORIM. Bagi sampel M3 pula mempunyai nilai iodin yang tinggi (83.22 ±0.3), nilai takat kekeruhan yang rendah (0.2 ± 0.1°C) dan takat lebur yang rendah(5.3e ± 0.5). Kajian penyimpanan pula menunjukkan, sampel minyak campuran yang disimpan pada 0°C dan 4°C mengkristal dengan lebih cepat iaitu kurang 4 jam dan kurang 12 minggu masing-masing. Manakala sampel yang disimpan pada suhu 10°C dan 29°C kebanyakan sampel tidak mengeruh sehingga lebih daripada 3 bulan. Daripada kesemua sampel, sampel M3 iaitu campuran 60% minyak sawit merah dan 40% minyak kacang soya merupakan sampel yang paling berkualiti kerana mempunyai ketumpatan, nilai iodin dan titik asap yang tinggi serta takat lebur dan titik kekeruhan yang rendah dan mempunyai tempoh penyimpanan yang lebih baik.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | cloud formation, temperature, blended oil, clouding point, storage characteristic |
Subjects: | Q Science > QD Chemistry T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Food Science and Nutrition |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 29 Oct 2013 14:49 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 12:59 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7415 |
Actions (login required)
View Item |