Jimmy Nelson Appaturi (2007) Analisis spektrofotometri bahan pewarna dalam produk makanan dan minuman. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000002180.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Analisis kualitatif menggunakan spektrofotometer UV -Vis telah dijalankan terhadap 25 sampel produk makanan dan 13 sampel produk minuman. Perbandingan λmarks dilakukan dengan merujuk kepada sampel pewarna rujukan serta nilai piawai. Spektrum UV -Vis yang diperolehi menunjukkan persamaan serta perbezaan jenis pewarna (berdasarkan λmarks) yang digunakan dalam sampel-sampel tersebut. Pewarna yang biasa digunakan dalam makanan dan minuman yang dikaji ialah tartrazine (λmarks = 432 nm), ponceau 4R (λmarks = 508.0 nm), sunset yellow (λmarks = 480.0 nm), allura red (λmarks = 502.0 nm), carmoisine (Amili = 516.0 nm), brilliant blue (λmarks = 632.0 run), amaranth (λmarks = 524 nm), quinoline yellow (λmarks = 414.0 nm) dan erythrosine (λmarks = 522 nm). Terdapat dua sampel makanan iaitu, asam dan "eye glass candy oren" serta sejenis minuman DS serbuk perisa buah-buahan oren disyaki mengandungi pewarna yang diharamkan iaitu Sudan I (λmarks = 476 nm).
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | UV- Vis spectrophotometer, beverage products, food, standard values, colorant |
Subjects: | ?? TP368-456_Food_processing_and_manufacture ?? |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 29 Apr 2014 13:12 |
Last Modified: | 13 Oct 2017 11:23 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/8856 |
Actions (login required)
View Item |