Tan, Kean Kuan (2004) Analisis proksimat dan mineral dalam beberapa sampel ubi kentang, ubi manis dan ubi keladi. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
|
Text
ae0000001428.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Kajian mengenai komposisi proksimat dan mineral bagi ubi kentang, ubi keladi dan ubi manis telah dijalankan. Sampel-sampel ubi dibeli daripada pasar di bandar Kota Kinabalu. Komposisi proksimat yang dikaji adalah kandungan air, abu, lemak kasar dan serabut kasar, manakala komposisi mineral yang dikaji pula terdiri daripada kalium, magnesium, kalsium, natrium, ferum dan zink. Kandungan proksimat dan mineral ini telah ditentukan dengan menggunakan kaedah AOAC (1990) dan Nitisewojo (1998). Daripada kajian ini, didapati kandungan air, abu, lemak kasar dan serabut kasar masing-masing dalam ju1at 63.11-80.42, 0.6-1.1,0.16-0.33 dan 0.27- 0.75 g/100 g mengikut berat basah. Manakala bagi kandungan mineral kalsium, magnesium, kalium natrium, ferum dan zink pu1a masing-masing dalam julat 5.27- 14.47, 17.17-50.92, 300-444, 1.84-4.64,0.36-0.95 dan 0.18-1.79 mg/l00 g mengikut berat basah. Ubi manis mempunyai kandungan proksimat dan mineral yang sederhana manakala kandungan serabut kasar yang adalah tertinggi. Ubi kentang dan ubi keladi masing-masing mempunyai kandungan air dan abu yang paling tinggi.
Item Type: | Academic Exercise |
---|---|
Keyword: | sweet potato, yam, composition, high crude fiber, moisture, high mineral |
Subjects: | T Technology > TX Home economics > TX1-1110 Home economics > TX341-641 Nutrition. Foods and food supply |
Department: | SCHOOL > School of Science and Technology |
Depositing User: | SITI AZIZAH BINTI IDRIS - |
Date Deposited: | 09 Oct 2013 14:20 |
Last Modified: | 17 Oct 2017 12:12 |
URI: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/7226 |
Actions (login required)
View Item |